Să reînviem o legendă

22 februarie 2009 at 16:30 (Uncategorized)

Acesta este primul post care îl fac la recomandarea sau rugămintea cuiva(acum Piti) ,astfel că de acum în colo gasiţi o pagină în care îmi puteţi spune orice legat de blog.
Nu aveam destule informaţii pentru a scrie asta ,dar Piti mi-a fost iarăşi de mare ajutor.
Mulţi dintre voi, şi acum mă refer la ploieşteni, probabil că nu ştiţi mai nimic legat despre echipa Petrolul Ploieşti(poate decât numele şi anul 1924).Trăim în PLoieşti şi totuşi nu ştim mai nimic despre prima echipă a noastră, care din fericire , a fost plăcută mulţi ani pentru felul în care juca(placută nu numai de ploieşteni).Ne-a reprezentat oraşul,de ce nu, şi ţara, aşa că de ce să nu ne amintim cu bucrie de ea.
Am să continui acum cu puţină istorie, care sper să nu vă plictisească prea mult.Aşadar , de ce unu.. nouă ..doi ..patru?Totul a început la Bucureşti înainte de al doilea război.Juventus Bucureşti este strămoşul de drept, ca să spun aşa, al Petrolului.Înfiinţat la Bucureşti, deoarece la Ploieşti nu se putea din diverse motive, în 1924 , din fuziunea cluburilor Triumf şi Romcomit.Neexistând în acei ani campionate stil divizie, Juventus este acceptată în Campionatul Bucureştiului, categoria Onoare.Echipa era destul de bună, câştigând în medie cam 4 meciuri din 5.În sezonul următor reuşeşte să câştige Campionatul B şi va ajunge în finala pe ţară alături de Chinezul TM, în faţa căruia va pierde.Roşu-Albastru bucureştean nu va fi cea mai iubită, pe primele locuri fiind Venus Bucureşti,CFR Buc,Unirea Tricolor Buc.În 1930 devine campioană, în cadrul echipei evoluând jucători extrem de buni:Rudolf Wetzer, Emeric Vogl si Ladislau Raffinsky, ultimul stabilind un record foarte greu de doborât: 10 goluri marcate într-un singur meci si acela în deplasare.În 1932 pierde participarea în Divizie, fiind pe locul 4.
Între anul 1934 se începe la Ploieşti construirea stadionului Ilie Oană.Trece războiul, echipa revine în prima divizie şi intră în cea mai frecventă schimbare de nume din fotbalul românesc. Astfel, după 23 de ani în care a purtat numele de Juventus, probabil vrând să fie o soră mai mică a echipei din Torino, numele echipei va fi Distribuţia (primăvara lui 1948), Petrolul (sezonul 1948-49, când va deveni campioană de juniori a ţării), Competrol (toamna lui 1949), Partizanul (în 1950), Flacăra (1951).
În martie 1952 va decide să-şi mute activitatea la Ploieşti, oraş în plină ascensiune, bazată pe extragerea şi prelucrarea ţiţeiului.
Dacă Flacăra Bucureşti a terminat în 1951 pe locul 5, nu toţi jucătorii ei vor activa şi în următorul sezon, la Ploieşti şi echipa începe să fie formată din jucători autohtoni. 1952 va aduce retrogradarea echipei transferate, Ilie Oană care vine la timonă după sfârşitul turului 1952 nu va reuşi să salveze echipa, dar va ajunge în finala cupei, câştigată cu 2-0 de CCA Bucureşti, actuala Steaua.
Aflată în divizia B, Flacăra va începe modest şi va continua “prahovenizarea”.
Echipa ocupă diverse locuri de-alungul anilor: locul 7 în 1954, 2 în 1955 (dar a stat pe primul loc doar o săptămână), locul 5 în 1956. Flacăra Ploieşti urmează moda din acei ani şi devine Flacăra Energia (1956), apoi numai Energia (1957) şi din decembrie 1958 devine Petrolul.
Dacă aţi reuşit să citiţi până aici , înseamnă că va interesat cât de cât.Voi puncta acum doar cele mai importante victorii sau meciuri ale Petrolului:3 titluri de Campioana a Romaniei în 1958,1959,1966,1996; 12.10.1966 3-1 cu Liverpool acasa la Petrtolul;1967- 2-0 cu Dinamo zagreb in Cupa UEFA;victoria din Ghencea cu 4-1 dupa ce la Ploiesti a fost 5-1 ;cu rapid victoria din giulesti dupa castigarea cupei 1-0 si cea cu 4-2 de pe „Ilie Oana”.
După toatea astea înşirate, putem spune cu mândrie că Petrolul are o istorie bună de amintit.Putem să uităm că după 2000 nu a mai reuşit să intre in Liga 1?Putem dacă avem încredere că se va redresa într-o bună zi , şi va înfrânge iarăşi Liverpool cu 3-1.
E păcat ca ploieştean,prahovean, să nu ştii două ,trei vorbe despre echipa ce a reprezentat atîţia ani oraşul/ţara.Măcar prin astfel de postări să mai învăţam cu toţii câte ceva.

„Noi la petrolul nu vom renunta
Aici vom mereu si vom canta
ale ale petrolu’ ale ale
ale ale petrolu’ ale ale

Si la sfarsit fara orice acuze
Noi vom canta cu zambetul pe buze
ale ale petrolu’ ale ale
ale ale petrolu’ ale ale”

4 comentarii

 1. piti said,

  Sa speram ca anul asta promovam , sau cel tarziu la anul . Si cei care cititi postul asta si iubiti Petrolul incercati sa veniti cat mai multi la meciuri . Campionatul incepe sambata 28 februarie la ora 11 .

 2. gigi said,

  Suporterii merita jocuri frumoase si rezultate bune.
  Atunci cand o echipa merge bine si tribunele sunt pline

 3. piti said,

  Daca mergem multi la meciuri … o sa joace si echipa mai bine … ca stie ca are pentru cine … pentru un public minunat !

 4. iulian07 said,

  de acord cu amândoi.unde există suport ,există şi reuşită ,totul e numai să vrei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: